Stenar N-Ö

Här har vi samlat information om de stenar som används i de kreationer som säljs här på sidan. Skötselråd när det kommer till stensmycken finns under fliken skötselråd.

Samtliga stenar och kristaller har så klart fler egenskaper än de som listas här. Ofta är upplevelserna individuella – en kristall kan kännas på ett helt annat sätt än en annan av samma mineralsort, precis som samma sten kan kännas helt olika för två olika personer. Det bästa är att alltid välja vad som känns bäst för en själv.

Stenar och kristaller bör inte ses som några absoluta “botemedel” eller något som automatiskt ska lösa alla ens problem. Stenar bör ses som hjälp på vägen, ett extra stöd i den riktning man önskar att gå, något som underlättar, ger lite extra motivation och något som hjälper oss att läka oss själva.

Var inte rädd för att experimentera och prova dig fram – det finns en hel del av Moder Jords magi att hämta i stenar och kristaller.

Här följer stenarna/kristallerna i bokstavsordning N-Ö.

Obsidian, guld

Guldobsidian är en beskyddande, jordande och balanserande sten. Den påminner oss om att vi själva är fullt kapabla att hantera våra egna problem, vi själva har tillräckligt med kraft. Den hjälper oss att utvecklas och förstå vårt eget inre. Den ger oss mod att släppa de saker, situationer och människor som hindrar vår utveckling och vårt välmående.

Obsidian, svart

Obsidian är smält lava som har svalnat så snabbt att den har kristalliserats. Det är en mycket kraftfull sten som gärna plockar fram våra förträngda känslor och tankar och visar oss våra destruktiva beteenden. Genom att vi blir medvetna om våra sår och ohälsosamma vanor, kan vi också läka dem. Svart obsidian fungerar lite som en spegel, där vi kan se vårt sanna jag och förstå hur detaljer från det förflutna fortfarande påverkar oss.

Stenen ger skydd mot negativa energier och kan absorbera föroreningar och negativitet både från oss själva och från omgivningen, samt miljön runt oss. Svart obsidian balanserar rotchakrat och jordar oss. Den hjälper oss också att lösa upp kärlekslösa tankar, vilket gör det lättare att släppa gamla kärlekar och trösta vid smärtsam förändring.

Onyx

Onyx stärker allas vår förbindelse med universum. Stenen plockar fram vår egen kraft och främjar ihärdighet och uthållighet. Den ger stöd under omständigheter där vi utsätts för enorm mental eller fysisk stress.

Onyx är en hemlighetsfull sten, som har förmågan att spara på minnen av sådant som har hänt bäraren. Denna egenskap gör stenen värdefull i arbetet med att läka skador och fysiska trauman, både i nuvarande och tidigare inkarnationer.

Stenen är mentalt renande och stabiliserande, den dämpar överväldigande rädslor och bekymmer. Hjälper oss att fatta kloka beslut.

Opal, grön

Grön opal är renande och stärkande. Den ger stöd i återhämtning efter sjukdom och lindrar utmattning och ångest. Verkar energihöjande, ger klarhet och stärker känslan av meningsfullhet. Läker inre konflikter och hjälper oss att vara i balans med vårt hjärta.

Opal, rosa

Rosa opal bidrar med lugn och balans när man är stressad eller har ångest. Den kommer med glädje, kärlek och ljus. Den öppnar upp för ljus och underlättar kontakt/ kommunikation med änglar och andeväsen.

Precis som vit opal, stöttar den rosa opalen i läkning och bearbetning av emotionella trauman och gamla oläkta sår. Den balanserar våra chakran och vårdar känslokroppen.

Opal, vit

Vit opal är en sten för renhet, kärlek och balans. Den drar till sig ljus från universum och används med fördel som stöd vid manifestation. Den öppnar upp kommunikation med änglaväsen och stärker vår andlighet. Vit opal är en mjuk och fin stöttepelare vid bearbetning av trauman och långvariga känslomässiga sår. Den hjälper oss att se på oss själva med förståelse, förlåtelse och kärlek, så att vi klarar av att processa och bearbeta svåra minnen och stagnerade känslor.

Opal renar energifält/auran, öppnar upp för ljus och stödjer vid meditation. Den balanserar våra chakran och vårdar känslokroppen. Mycket bra att ha vid skuggarbete/inre-barn-arbete. Sägs också boosta immunsystemet och stötta vid bekymmer med andningsvägar.

Peridot

Peridot är en kraftfull rengörare som neutraliserar toxin på alla plan. Den öppnar och renar hjärt- och solarplexuschakrat och avlägsnar gammalt bagage, så att besatthet, skuld och bördor rensas bort. Stenen lär oss att det är kontraproduktivt att hålla fast vid människor och vid det förflutna. Den löser upp negativa mönster och gamla vibrationer så att den ny frekvens blir tillgänglig. Stöttar oss i att förstå vår andliga mening.

Peridot dämpar svartsjuka och förbittring. Den minskar stress och stärker självförtroende, den motiverar tillväxt och hjälper oss att genomföra nödvändiga förändringar.

Peridot har en utdrivande effekt. Stenens energi balanserar störningar och besegrar hypokondri.

Prehnit

Prehnit är en kristall som tillför villkorslös kärlek i bärarens verklighet. Den påstås vara i kontakt med ärkeängeln Rafael (healing-ängeln) och förseglar aurafältet med en skyddande bubbla av gudomlig energi. Stenen lugnar omgivningen och medför fred och beskydd.

Prehnit hjälper till att rensa bort, både beteenden och tankemönster, samt fysiska saker som man har samlat på sig i hemmet och inte använder.

Dämpar mardrömmar, fobier och djupt liggande rädslor. Den avslöjar roten till oro och rädsla. Stärker lungor, axlar och bröst.

Pyrit

Pyrit stänger ute negativ energi och föroreningar på alla plan. Den övervinner tröghet och känslor av otillräcklighet. Den tar fram våra förmågor och stimulerar idéflöde. Det är en sten som lär oss att se bakom fasaden och som gynnar diplomati.

Pyrit balanserar navel- och solarplexuschakran och hjälper oss att ha en sund inställning till pengar. Den lösgör oro och frustration medan den ökar självkänsla och självförtroende.

Hjälper vid melankoli och djup förtvivlan, och övervinner andlig utmattning. Skyddar mot elektromagnetisk strålning från exempelvis mobiltelefoner.

Regnbågsfluorit

Fluorit är en högt beskyddande och stabil sten, användbar när man behöver jordas och balansera sina energier. Fluorit skapar ordning i kaotiska situationer och hjälper oss att öka vårt mentala medvetande och intuition.

Fluorit absorberar negativa energier från omgivningen och renar vår aura och våra chakran. Den fungerar även som en sköld mot psykisk manipulation och det sägs att fluorit är ett utomordentligt stöd när det gäller att släppa bitterhet och förgiftade tankemönster – och de fysiska sjukdomar som ofta är en följd av sådana mönster.

Vid koncentrationssvårigheter är fluorit en vän att lita på. Stimulerar kreativitet.

Rodonit

Rodonit är en sten som stärker självkänslan och ger oss kraft till utveckling och lärande. Den främjar medkänsla, empati och osjälviskhet. Stenen ger emotionell balans och har en förmåga att visa båda sidorna av ett problem. Stenen verkar jordande och stimulerar, renar och aktiverar hjärtchakrat.

Rodonit är en känslomässig sten och helar vid situationer då känslorna är svårhanterliga. Stenen är mycket bra vid känslomässig självförstörelse och medberoende. Den rensar bort sår och ärr från det förflutna och förvandlar smärtsamma känslor till något som kan hanteras, bearbetas och slutligen släppas.

Rodonit hjälper oss att förlåta – oss själva framför allt – och försonas efter långvarig smärta eller misshandel. Den kan användas vid healing av svek och övergivande.

Rosa ametist

Rosa ametist är en kärleksfull och omhändertagande sten. Den öppnar upp för kärlek och vänskap, värmer, tröstar och skyddar. Det är en meditativ, lugnande och balanserande sten. Den hjälper till att skapa ett lugn i kaotiska tillstånd/situationer. Den rosa ametisten jobbar med hjärtchakrat och hjärtenergin. Främjar en positivt självbild och hjälper oss att våga vara oss själva, våga lyssna inåt och gå vår egen väg.

Rosenkvarts

Rosenkvarts är en sten som uppmuntrar villkorslös kärlek. Den renar och öppnar hjärtat på alla plan och skänker djup inre healing. Den är lugnande och tröstande och utmärkt att använda vid trauman eller kriser.

Rosenkvarts drar till sig ny kärlek, återställer balansen i befintliga relationer, stärker empati och gör det lättare att att acceptera nödvändig förändring.

Stenen lindrar internaliserad smärta och läker nöd. Den lär oss att älska oss själva och uppmuntrar självförlåtande, acceptans och självtillit.

Läs mer om rosenkvarts på https://blogg.kreativakristaller.se/tema-rosenkvarts/.

Rutilkvarts

Rutilkvarts är en kraftfull transformator som drar ut negativ energi, renar auran och bryter ner barriärer till andlig utveckling. Den hjälper oss att få reda på grundorsaken till sjukdomar och problem.

Rutilkvarts kan användas till att underlätta kontakt med änglar och andeväsen. Den främjar andlig tillväxt och gör det lättare att höra vår högsta andliga vägledning.

Hjälper vid kroniska sjukdomar, utmattning och energibrist. Stärker andningsorgan.

Röd jaspis

Alla former av jaspis skänker lugn och helhet och ger stöd och näring vid stress. De jordar kroppen och absorberar negativ energi.

Röd jaspis får oss att se vilka problem vi har för oss, så att vi kan ta itu med dem innan de växer sig för stora. Den ger mod och uppmuntrar till ärlighet.

Röd jaspis stimulerar rotchakrat och hjälper med grundtrygghet. Det är en jordande och närande sten, som ger beskydd samtidigt som den absorberar negativa energier. Ger bra stöd vid konflikter.

Rökkvarts

Rökkvartsen hjälper oss att lösa upp negativa energifält som har skapats av destruktiva tankemönster och känslor, såsom ilska, hat, hämnd och dömande värderingar.

Rökkvarts är en extremt jordande sten som har en förmåga att minska kommunikationsproblem.

Den är fantastisk på att motverka stress och den lindrar rädsla, lyfter depression och medför emotionellt lugn. Den dämpar självmordstendenser och motstånd till den fysiska kroppen och det liv vi har valt att komma till under denna inkarnation.

Den dämpar mardrömmar, främjar positiva tankar, ger klarare insikter och neutraliserar rädsla för att misslyckas.

Selenit

Selenit är en lugn och fridfull sten, men kraftfulla beskyddande egenskaper. Den används med fördel där energin känns tung och tjock. Den har förmågan att lösa upp blockeringar så att vår naturliga energi kan flöda ohämmat. Renar bort negativitet och tillåter ljuset och positiva energier att ta plats.

Selenit har förmågan att rena andra kristaller, precis som den kan rena människor och platser.

Shungit

Shungit är en unik, kolbaserad sten som kommer från Karelen i Ryssland. Stenen har många användningsområden, men det som gör stenen populär är dess vattenrenande och bakteriedödande egenskaper, samt förmåga att absorbera och skydda mot elektromagnetisk strålning (EMS/EMF).

Shungit är bra på att balansera chakran och är en fantastisk healingsten. Den lugnar stress och kan absorbera negativ energi från personer och platser. Shungit jordar och beskyddar.

Snöflingeobsidian

Snöflingeobsidian är en vulkanisk sten för rening som ger balans mellan kropp, själ och sinne. Den hjälper dig att hålla dig fokuserad och centrerad i stressfyllda miljöer eller situationer genom att absorbera den negativa energi som uppstår.

Snöflingeobsidian läker gamla sår och hjälper dig att bearbeta händelser från både detta och tidigare liv, som etsat sig fast i din aura.

Den läker gammal Karma som håller dig tillbaka och att identifiera skadliga tankemönster som hindrar dig i detta liv.

Snöflingeobsidian hjälper dig att se det du behöver se för att kunna läkas.

Sodalit

Sodalit uppmuntrar till sanning och hjälper oss att stå upp för oss själva och det vi tror på. Det är en sten för självutveckling, självförtroende, självacceptans och självkänsla. Den skapar känslomässig balans och hjälper oss att släppa taget om gamla känslor som inte längre är till nytta.

Sodalit lindrar oro, panikattacker, mental oro och fobier. Bra att använda vid sömnlöshet. Den lugnar sinnet så att vi är mottagliga för ny information. Den stärker frigörelse från från gamla mentala villkor och begränsande inställningar och skapar utrymme för nya insikter och tankesätt.

Sodalit skänker emotionell balans och kan förvandla en defensiv eller överkänslig personlighet, befria grundrädslor, skuld och kontrollmekanismer som håller oss tillbaka och hindrar oss att vara som vi är.

Solsten (sunstone/heliolit)

Solsten är en glimrande och vacker sten som höjer självkänsla, självförtoende och intuition. Det är en bra sten att ta till vid depression, då den bidrar med ökad optimism, livsglädje och allmän positivitet.

Solsten renar samtliga chakran och främjar öppenhet. Stenen kan med fördel användas vid att kapa känsloband som hänger sig kvar. Stenen avlägsnar medberoende och den som har svårt att säga nej har stor nytta av en solsten. Säsongs- och väderbetonade åkommor mildras ofta genom att bära solsten.

Svart månsten

Svart månsten är en sten för förändring, nystart och nyskapande. Precis som andra månstenar, stärker den intuitionen och plockar fram de feminina aspekterna i oss. Den har skyddande energier och hjälper oss att acceptera det nu vi befinner oss i och ger oss på så vis möjlighet att se och skapa den förändring vi vill eller behöver åstadkomma.

Svart månsten ger bra stöd vid bekymmer med de kvinnliga fortplantningsorganen och kan hjälpa till att räta upp problematiska menscykler. Stöttar vid befruktning och tidig graviditet.

Ger mod och förutsättningar för bättre självkänsla och självbild.

Tigeröga

Tigeröga är en beskyddande sten som lockar fram integritet och visar hur ödmjukt makt bör utövas. Den är jordande och hjälper oss att känna igen våra egna behov. Den skiljer mellan önsketänkade och vad som egentligen behövs.

Tigeröga är lugnande och hjälper till att lösa dilemman och inre konflikter, särskilt när de har skapats av inre stolthet och envishet.

Psykologiskt läker tigeröga problem med egenvärde, självkritik och blockerad kreativitet. Mildrar depression och lyfter humörsvängningar.

Topas, blå

Blå topas är en vacker kristall som användas för att lugna, ladda, läka och stimulera. Den kan med fördel användas till att blockera negativa influenser och är duktig på att motverka mardrömmar och nattskräck. Den för med sig glädje och och lycka och förstärker förståelse och förlåtelse.

Blå topas stabiliserar känslostormar och hjälper oss att vara mer mottagliga för kärlek. Den uppmuntrar ärlighet, öppenhet och självförverkligande. Hjälper oss med kommunikation, att hitta de ord och uttryck vi behöver för att få sagt det vi vill säga.

Trädagat

Trädagat är en starkt lugnande och jordande sten. Den kopplar samman oss med naturen och hjälper oss att öppna upp hjärtat. Trädagaten har en förmåga att stärka självkänslan och skapa mer självacceptans och självkärlek. Trädagaten tillför överflöd i våra liv och hjälper oss att skapa stabila familje- och vänskapsband. “Vi står starka tillsammans, med rötterna djupt ner i jorden”, vill trädagaten förmedla.

Turmalin, svart

Turmalin är en mycket starkt beskyddande sten. Den rensar bort negativitet och omvandlar tät energi till en lättare vibration. Den jordar andlig energi, balanserar samtliga chakran och renar auran.

Turmalin är oerhört bra för växter och trädgården.

Den främjar självförtroende och bannlyser alla känslor av att vara offer. Istället drar den till sig inspiration, medkänsla, tolerans och välstånd. Den samordnar mentala processer, omvandlar negativa tankemönster till positiva och motverkar paranoia. Den kan också hjälpa att lindra dyslexi.

Skyddar mot elektromagnetisk strålning, förtrollningar, förbannelser, negativ stress och ångest av alla slag.

Unakit

Unakit är en uppskattad healingsten som balanserar känslor och främjar kontakt mellan vår känslomässiga och andliga aspekt. Den stödjer vårt medvetenhet, att vara närvarande här och nu.

Stenen förmedlar vision, är jordande när det behövs och är en bra sten att bära vid och efter meditation eller andligt arbete. Den underlättar återfödelse och drar fram insikter från det förflutna om anledningar till blockeringar. Försiktigt lösgör den saker som hindrar andlig och psykologisk tillväxt.

Unakiten ger en lugn och mild energi och kan reducera effekterna av elektromagnetiska föroreningar.